Kérdezze Gyógyszerészét!

Forduljon bizalommal
dr. Sike Anita
gyógyszerészhez. 

rolex replika
Keresés:
Csak az általunk forgalmazott készítmények
Összes készítmény
Vényköteles Gyógyszer
Nem Vényköteles Gyógyszer
Gyógyászati segédeszköz
Egyéb termékek
Betegségek között
Tünetek között


Tanács-adás, aktualitások

Fejtetvesség, rühesség

Teendők fejtetvesség esetén:
 
 • A fejtetvek parányi szárnyatlan rovarok, melyek az emberi fejen élősködnek a fejbőr véréből táplálkozva. Igen nehéz őket megtalálni, mert méretük a tűhegynyitől a 3mm hosszúságúakig terjed. Színtelenek, de táplálkozást követően egészen sötétnek látszanak.
 • Hat lábuk van, melyek különleges alakjának köszönhetően könnyen megkapaszkodnak az emberi hajon.Nem élnek meg a test más részein, valamint nem maradnak életben és nem szaporodnak az ágyneműben, a törülközőben vagy más bútorszöveten sem. A háziállatokon nem jelennek meg.
 • Évről-évre visszatérő jelenség a gyermekközösségekben, elsősorban az általános iskolákban, de esetenként az óvodákban és a bölcsődékben is.
 • A fejtetves egyéneknek kerülniük kell a közvetlen érintkezést, mert átvihetők egyik hajról a másikra.
 • Akinek gyermeke közösségbe jár, célszerű heti egy alkalommal átvizsgálni a gyermek fejbőrét.
 • Ellenőrzéskor, illetve fejtetvességre utaló gyanú esetén a hajat lazán szét kell választani.
 • Mivel a tetvek a fény elől gyorsan menekülnek, ezért főleg a serkéket kell keresnünk a
 • fejtetőn és a fülek melletti, illetve mögötti területet kell gondosan átvizsgálni az élő tetvek után. A serke és az élő tetű a barna és a fekete hajban szabad szemmel is könnyen észre lehet venni.
 • A serkéket inkább a kissé megnedvesített hajból lehet könnyebben kifésülni egy sűrű fogú fésűvel. A fésülést az első tetvek kihullásától számított kb. 5 percig kell folytatni egy asztalra helyezett fehér papírlap felett.
 • Ajánlatos a fésülést két héten keresztül 3-4 naponként megismételni.
 • A tetvek eltávolítását minden gyereknél, pedagógusnál és a család többi tagjánál is el kell végezni, akiknél előfordult. A legjobb módszer a fejtetű elleni samponnal történő hajmosás, vagy a spray alkalmazása.
 • Azokat a tárgyakat, melyek a haj kezelésére használunk (fésű, hajkefe) szintén fertőtleníteni kell.
 • A csoport vagy család minden tagja saját személyi higiéniás tárgyait kell, hogy használja(törülköző, fésű) és ügyelni kell arra, hogy egymás között azokat ne cserélgessék. Ugyanez vonatkozik a sapkák, kendők és egyéb fejvédők használatára is.

 

 

Teendők rühesség esetén:

A rühesség (scabies) olyan atkafertőzés, amely apró, vörös kiütéssel és igen erős (inkább éjszakai) viszketéssel jár. A fertőzés közvetlen érintkezéssel emberről emberre terjed, pl. együttalvás. A ruházat, az ágynemű és más közös tárgy ritkán terjeszti, mivel az atkák élettartama rövid, és a szokásos mosás elpusztítja őket. A nőstény atka alagutat fúr a bőr legfelső rétegében, elsősorban a hajlatokban; és petéket rak a járatba, amelyből a fiatal atkák néhány napon belül kikelnek. A fertőzés heves viszketést okoz, feltehetően az atka kiváltotta allergiás reakció miatt. A járatok gyakran befertőződnek.

Előfordulhat idősotthonokban, kollégiumokban, gyermekintézményekben vagy tömegközlekedési eszközökön.

A rüh sikeresen megszüntethető a gyógyszertárban kiválható készítmények segítségével.

(pl. Linimentum scabicidum, Novascabin) megszüntethető.

A rühesség terjedése megelőzhető gyakori kézmosással, a felismert esetek mielőbbi kezelésével, valamint a személyes használati tárgyak fertőtlenítésével. A rühességgel kezelt egyén ne menjen a kezelés ideje alatt közösségbe.

 

 


Vissza az előző oldalra