Kérdezze Gyógyszerészét!

Forduljon bizalommal
dr. Sike Anita
gyógyszerészhez. 

rolex replika
Keresés:
Csak az általunk forgalmazott készítmények
Összes készítmény
Vényköteles Gyógyszer
Nem Vényköteles Gyógyszer
Gyógyászati segédeszköz
Egyéb termékek
Betegségek között
Tünetek között


Tanács-adás, aktualitások

Babaápolás - Minden, amit a csecsemő táplálásáról tudni kell

A csecsemő számára legjobb táplálék az anyatej és a legegészségesebb táplálási mód a szoptatás. Ameddig, de legalább 6 hónapos koráig és amilyen mértékben lehetséges, táplálja anyatejjel gyermekét!
 
Táplálás rendje (lásd Hozzátáplálási táblázat):
 
 • A csecsemő szükségleteit 4-6 hónapos korig a kizárólagos szoptatás tökéletesen fedezi.
 • Az első 6 hétben célszerű éhségsírás esetén megszoptatni, mert ez segíti a szükséglet szerinti tejelválasztás kialakulását. Mindkét mellből szopjon minden szopáskor, az előző szopáskor másodszori mellel kezdve. Később áttérhet a váltott mellből való szoptatásra.
 • A megnyugtatásra szolgáló cumi, a cumisüvegből történő pótlás megzavarja a csecsemő szopáskézségét, ezért a szoptatott csecsemőknél használatuk próbálja kerülni.
 • A lefejt anyatej hűtőszekrényben 48 óráig, mélyhűtőben lefagyasztva 3-6 hónapig tárolható.
 • Az elválasztás kezdete kb. 4-6 hónapos kor. Az új táplálék adása a délelőtti vagy a déli szoptatás előtt kis mennyiségekkel (10-20 gramm) történjen. Általában 1-3 hét alatt lehet egy szoptatást helyettesíteni.
 • Első hozzátáplálásra gyümölcs és főzelék adható.
 • Gyümölcsök közül idénytől függően alma, őszibarack, megy, körte, sárgadinnye, cseresznye, hámozott szilva, körte, narancs, banán stb.
 • A gyümölcsöt előbb lé formájában, majd turmixolva pépként készítse el.
 • Kerülje az aprómagvas gyümölcsöket (eper, málna)!
 • A főzelékek közül a burgonya, sárgarépa, sütőtök, brokkoli, kelbimbó, spárga, borsó, zöldbab valamint a boltokban kapható kész, kornak megfelelő bébiételek javasolhatók.
 • A főzeléket lehet paszírozva vagy turmixolva adni.8-10 hónapos kortól pedig villával törjük át.
 • Sok sütőtök fogyasztása a bőrt sárga színűre "festheti".
 • 5-6 hónapos kortól hús adása javasolt (baromfi, máj, sertés).
 • 6-7 hónapos kortól a főzelékbe, kb. 1 deciliterbe 1 mokkáskanál étolajat is lehet tenni.
 • Ételallergia elkerülése érdekében tehéntejet 1 éves kor alatt ne, de tejterméket (sajt,túró,joghurt,puding) már 8 hónapos kortól adhatunk.
 • Lisztet tartalmazó ételt, pl. babapiskótát csak 6 hónapos kor felett lehet adni.
 • Csecsemők itatására legjobban a felforralt és lehűtött víz alkalmas, célszerű minden étkezés után néhány korty vizet adni a babának pohárból vagy cumisüvegből.
 • Méz, mák, dió, mogyoró, mandula allergia veszélye miatt 1 éves kor alatt nem adható, de ezeket a termékeket a még az idősebb gyermek is félrenyelheti és fulladáshoz vezethetnek.

 

A tápszerek típusai
 
A csecsemőtápszereket anyatej helyettesítésére, kiegészítésére vagy kórós állapotok kiegészítő kezelésére javasolja a gyermekorvos.

Az anyatej elégtelen mennyisége, hiánya vagy különböző betegségek esetén tápszeres pótlásra lehet szükség. A probléma jellegétől függően, gyermekorvos írja fel receptre az anyatej-helyettesítő, anyatej-kiegészítő vagy speciális tápszereket.

A tápszerek többsége alapvetően tehéntejből készül, azonban a gyártás során az egyes összetevők arányát az anyatejnek megfelelően módosítják. Erre azért van szükség, mert a teljes vagy hígított tehéntej adása súlyos felszívódási zavarhoz, allergiához, alultápláltsághoz vezethet. Anyatej hiányában a tápszer a megfelelő követendő út a csecsemő táplálásában.

 

Anyatejpótló tápszer

 • Ezt a típust öt-hat hónapos korig adhatjuk a kisbabának. A tápszerben található fehérje két csoportra osztható: kazeinre és savófehérjére. A kettő aránya határozza meg, hogy egy tápszer mennyire laktató, milyen gyorsan ürül ki a gyomorból.
 • A nagyobb kazein-tartalmú tápszer laktatóbb (inkább a jó étvágyú babáknak) pl. Beba1. 
 • A nagyobb savófehérje-tartalmú tápszer gyorsabban kiürül a gyomorból és így többet tud enni a baba (inkább a vékonyabb babáknak) pl. NAN.

 

Követő/ elválasztó tápszer:

 • Hat hónapos kor után adhatjuk egészen hároméves korig. Ezek módosított összetételű tehéntejfehérjéből készülnek. A tehéntejhez képest a követő tápszerekben kisebb a fehérjetartalom, és magasabb a szénhidrát-koncentráció.
 • Az optimális vitamin- és ásványianyag-bevitel érdekében a második félévben naponta ½ liter tápszer adását javasolják a szakemberek.

 

Speciális tápszerek:

Hipoallergén („HA”)/ az allergiás tüneteket valószínűségét csökkentő tápszer:

Akkor alkalmazzák, ha a a szülőknél vagy a testvéreknél előfordult a családban allergiás, illetve atópiás megbetegedés. Ebben a tápszerben csak részlegesen lebontott, úgynevezett hidrolizált fehérjék vannak. Pl. Beba HA, Milupa HA, Humana HA, ahol Fontos tudni: atópiás-allergiás megbetegedés esetén a HA tápszerek 6 hónapos kor után is, a gyermek egyéves koráig támogatást élveznek. Tehát érdemes receptet kérni, mert így csak a felét fizetjük. Igazolt tehéntej-allergia esetén viszont a HA tápszerek sem adhatók. Ilyenkor csak orvos által felírt, megfelelően kiválasztott, speciálisan lebontott gyógytápszert kaphat a gyermek. Ezek szójából, szarvasmarha- vagy sertéskollagénből készülnek. Az allergiás megbetegedés legjobban 6 hónapos korig tartó kizárólagos szoptatással előzhető meg.

Hasmenéses gyermekeknek nyújt segítséget a NAN 2 Bifidusszal tápszer, ami visszatelepíti a bélgyulladás esetén károsodott bélflórát.

Újabb lépésnek tekinthető a nukleotidos tápszerek kifejlesztése (Similac Advance 2).

Sokat bukós, refluxos babáknak javasolható a sűrűbb tápszerek (pl. Sinlac), amelyek a szentjánoskenyérfa magját tartalmazzák.

Az AR jelölés az antireflux hatásra utal, ezek a tápszerek természetes keményítőt tartalmaznak, így sűrűbbek, ezért a sokat bukó babáknak javasoltak.

Ha éjszaka sokszor felébred a babánk, a BEBA PRO Jó éjszakát! tápszer segíthet. Laktatóbb, így jobban telít, mint az alap készítmények, így segít az éjszakai nyugodt alvásban.

Babatej:

Az elmúlt években jelentek meg a 3 vagy 2+ tápszerek „babatej" elnevezéssel (Nutrilon 3, Mildibe 3, Milumil 3, Beba 2+), melyek 7-8 hónapos kortól a gyermek hároméves koráig adhatóak. A babatej elnevezés arra utal, hogy a tehéntej összetételét a kisgyermekek speciális szükségleteiből kiindulva módosították.

Babavíz:

Sajnos a forralás csak az illékony szennyeződéseket és a mikroorganizmusokat (baktériumok, vírusok) távolítja el a csapvízből. Azonban egyéb szennyeződések, illetve tartalmi anyagok. pl. fémek, ásványi anyagok, vegyi anyagok, a forralás után is a vízben maradnak. A csapvíz ugyan tisztított, az egészségügyi határértékeken belül ellenőrzött. A babavíz tisztított, minőségileg megfelelő folyadékot jelent a csecsemőknek. Hasznos segítség utazáskor, amikor nem áll rendelkezésünkre forralt víz a kisbaba tápszerének vagy italának elkészítéséhez.

Jó tudni!

A tápszerek recept nélkül is megvásárolhatókegészségpénztári kártyára elszámolhatók. A tápszereket receptre felírva, támogatott áron lehetséges kiváltani. Azonban a babatej, babavíz nem élveznek támogatást.

 

A tápszerek elkészítése

 

 • Mielőtt elkezdené a tápszer elkészítését, mosson minden esetben kezet. Tisztítsa meg és sterilizálja a cumisüveg valamennyi tartozékát, és minden egyéb, használni kívánt eszközt.
 • Forraljon jó minőségű, tiszta vizet 5 percen keresztül, majd hagyja lehűlni 40۫ C-ra, vagy melegítsen fel 40۫ C-ra alacsony ásványi anyag tartalmú ásványvizet.
 • Először a szükséges mennyiségű vizet öntse a cumisüvegbe.
 • A tápszer dobozában található mérőkanál segítségével adja a vízhez a megfelelő mennyiségű tápszerport. A pontos adagolás érdekében a mérőkanálból kipúpozódó port tiszta, száraz késsel – és ne ütögetéssel, rázással - simítsa le.
 • Műanyag kupakjával zárja le a cumisüveget, majd jól rázza fel, míg a tápszerpor csomómentesen fel nem oldódik. Távolítsa el a kupakot, majd helyezzen sterilizált cumit az üvegre.
 • Várjon, amíg langyos lesz (37۫ C). Mielőtt az elkészített tápszert gyermekének adná, ellenőrizze a hőmérsékletét! A hőmérséklet ellenőrzésére csöpögtessen néhány cseppet a tápszerből a csukló oldalsó részére. Azonnal kezdje meg az etetést.
 • Ne használja a tápszert a doboz alján jelzett lejárati időn túl és a felbontás után 3 hétig használható.
 • Minden egyes használat után zárja le a dobozt a műanyag fedéllel.
 • A tápszert tartsa száraz, hűvös helyen, óvja fénytől és szennyeződésektől.
 • A cumisüveget soha ne előre, csak közvetlenül az etetés előtt készítse elő és a fogyasztásra kész tápszer elkészítésétől számítva 1 órán belül kerüljön felhasználásra.
 • Soha ne hagyjon maradékot a cumisüvegben állni, mindig dobja ki az el nem fogyasztott tápszert és mossa el az edényt.

 

 

Tovább a kapható tápszerek megtekintésére >>

 

 

 


Vissza az előző oldalra