Kérdezze Gyógyszerészét!

Forduljon bizalommal
dr. Sike Anita
gyógyszerészhez. 

rolex replika
Keresés:
Csak az általunk forgalmazott készítmények
Összes készítmény
Vényköteles Gyógyszer
Nem Vényköteles Gyógyszer
Gyógyászati segédeszköz
Egyéb termékek
Betegségek között
Tünetek között


Tanács-adás, aktualitások

Babaápolás - Hasfájós csecsemő

Teendők, ha a csecsemőnek fáj a hasa
 
 
A kórházból hazavitt csecsemő számára a világ teli van ismeretlen dolgokkal, pl. telt gyomor érzése, éhségérzet, emésztés, székletürítés. Ezért kezdetben gyakran sír, de hamarosan megszokja.
 
  • Ha a sírás a szoptatás vagy az etetés idején (előtte, alatta vagy közvetlenül utána) jelentkezik, akkor a csecsemő emésztésével függ össze.
  • Ha attól függetlenül, akkor az emésztés során keletkező gázok vagy az előző szoptatás során lenyelt levegő okozhatja. Az étkezés előtt a gyomornedv miatt jelentkező éhségérzet okozhatja a sírás, ezért célszerű az etetést megelőző lépéseket a minimálisra csökkenteni és követni napirendet az étkezés terén is (mindig megközelítőleg ugyanabban az időben kezdeni az étkezést). 
  • Az evés közben kezdődő sírás összefügghet a szopás alatt levegő lenyelésével. Ezáltal a csecsemő gyomra feszül és fájdalmat okoz. Ekkor tanácsos a csecsemőt a szoptatás alatt többször megbüfiztetni. 
  • Ha a szoptatás vége felé kezd sírni a baba, akkor valószínűleg már kakilni szeretne és ezáltal csökkenteni a nyomást a hasában. Ekkor masszírozhatjuk a pocakját (a köldöknél az óramutató járásával megegyező irányban körbe-körbe). Az emésztés során keletkező hasi görcsöt okozó ételek mennyisége minden csecsemő esetén változik, azonban a kiváltó ételek általában hasonlóak pl. “K”-betűs ételek, mint káposzta, karfiol, karalábé. Az édeskömény tartalmú szoptatást elősegítő teák gyakran okoznak hasfájást a csecsemőknél. Érdemes minden új étel vagy ital elfogyasztásakor odafigyelni a baba reakcióira és feljegyezni azokat. Az emésztéssel összefüggő gázképződés hatása mérsékelhető, ha a csecsemő végtagjait az étkezés közötti időben többször átmozgatjuk, pl. lábát megemeljük, csípőtorna vagy hasra fektetjük. Az elfogyasztott tápláléknak a bélben történő továbbhaladását elősegíthetjük a rendszeres folyadék kínálásával.
 

Vissza az előző oldalra