Kérdezze Gyógyszerészét!

Forduljon bizalommal
dr. Sike Anita
gyógyszerészhez. 

rolex replika
Keresés:
Csak az általunk forgalmazott készítmények
Összes készítmény
Vényköteles Gyógyszer
Nem Vényköteles Gyógyszer
Gyógyászati segédeszköz
Egyéb termékek
Betegségek között
Tünetek között


Tanács-adás, aktualitások

Babaápolás - A bőrápolás általános szempontjai

 

 
  • Születéskor a babák bőrét rendszerint magzatmáz borítja, egy viaszos, fehér anyag, ami az anyaméhben védelmezi a bőrt. Ennek eltávolításakor vörös foltok, megnyomódások. zúzódások és karcolások kerülhetnek napvilágra. Ezek a sérülések a magzati élet és a szülés folyamán is keletkezhetnek – különösen, ha nehéz szülésünk volt -, de aztán gyorsan eltűnnek.
  • Az első néhány hét alatt előfordulhat, hogy a bőr kissé hámlik, elsősorban túlhordott terhesség esetén. Ez a jelenség főként a kezet és a lábfejet érinti, ám ez is hamar eltűnik mindenféle beavatkozás nélkül.
  • Szintén az első hetekben a csecsemők bőrén apró fehér vagy sárga pettyek alakulhatnak ki az orr és az orcák tájékán, amelyek a faggyúmirigyek átmeneti megnövekedett működésére utal. Az előzőekhez hasonlóan az is megszűnik néhány hét alatt.
  • Csak babaszappant vagy babafürdetőt használjuk, mert csak ezek összetétele biztosítja azt a gyengéd tisztítást, amely nem zavarja meg a bababőr természetes fejlődését.
  • A hajlatokban felszaporodhatnak az elhalt hámsejtek, amelyek táptalajt jelenthetnek a mikróbák számára. Ezért a hajlatokat, pl. combok, hónalj, fül mögött, nyak érdemes vitaminos babaolajjal fürdetés előtt bekenni, mert az olaj segít fellazítani az ott felhalmozódó réteget.
  • A köldökcsonk ápolására a védőnők vagy a gyermekorvos ad hasznos és követendő tanácsokat. A fürdetés alkalmával kerülni kell a köldökcsonk feláztatását, mert ekkor növekszik a fertőzés veszélye.
  • A körömvágás során célszerű lekerekített végű, tompa ollót használni, így elkerülhető, hogy a folyton mozgó baba körme vagy bőre megsérüljön. A lábujjak körmét egyenesre, a kéz körmeit ívesre vágja. Amennyiben a köröm vagy a köröm körüli bőr megsérül, vagy begyullad, fertőtlenítse le egy csepp Betadine jódoldattal vagy a köldökcsonk ápolásához kapott rezorcinos alkoholos oldattal.

Vissza az előző oldalra